Body shaming: Týká se i vás?

Body shaming: Týká se i vás?

Šikana má mnoho podob. Nemusí se ale vždy jednat jen o kradení svačiny nebo ponoření hlavy do záchodu, jak si možná řada z nás představuje. Body shaming umí zaútočit tam, kde nás to skutečně zabolí – na těle. A nemusíme přitom ani zdaleka být děti, které se neumějí bránit.

Určitě jste na to už někdy narazili. Támhleta je příliš hubená, měla by se sebou něco dělat. A on je zase naopak moc tlustý, s tím by se taky neměl smířit. Rozebírání postavy druhých lidí už vám nejspíš ani nepřijde zvláštní. Jedná se ovšem o dost rozšířenou (a o to více bagatelizovanou) kategorii šikany, která může oběť poznamenat na celý život.

Těla, kam se podíváte

Body shamingem je vlastně prostoupena celá naše společnost. Každý lifestylový časopis nabízí zaručené tipy, jak zhubnout a mít dokonalou postavu. Tyhle samospásné rady ale obvykle nezohledňují individuální rozdíly a spousta lidí se proto po jejich selhání může cítit méněcenně. A určitě znáte zábavné tlouštíky z televizních seriálů, z nichž si každý kvůli váze neustále utahuje. Do určité míry je dobře, že zdravé tělesné proporce jsou považovány za správné a normální, ovšem nic se nesmí přehánět. Když pak vidíte štíhlé kamarádky, jak se stresují ze své váhy, je vám jasné, že je něco shnilého v naší společnosti.

Body shaming můžeme definovat jako kritiku sebe či ostatních kvůli některým tělesným aspektům. Základní zákonitosti šikany zde platí taky, takže pokud nechcete být její obětí, měli byste se přidat na stranu šikanujících, že? Je přece tak příjemné hanit své známé kvůli nadváze či jiným tělesným nedostatkům. A klíčem je samozřejmě srovnávání sebe s ostatními, bez něhož by žádný body shaming ani nemohl být.

Foto: Studenta

Hity internetu

Stejně jako se klasická šikana vývojem moderních technologií přesunula do kyberprostoru, i body shaming má své podoby v on-line prostředí. Jedná se především o různé výzvy na sociálních sítích, které jsou v posledních letech docela časté. Obvykle spočívají v tom, že dívky musejí fotografií dokázat, že splňují nerealistické nároky na ideální míry či váhu. Třeba takzvaná „Paper challenge“ spočívala v tom, že se dívka měla vyfotit s listem papíru A4 na výšku před pasem, a pokud pas nebyl vidět, výzva byla splněna. Ze stejného soudku je i výzva, v rámci které si dívky měly dokázat zakrýt mobilem obě kolena zároveň.

Dokud tyhle výzvy zůstanou jen taškařicí pro ukrácení dlouhé chvíle, je vše v pořádku. Jenže jakmile dojde na tlak, aby se dívky dokázaly těmto trendům přizpůsobit, přicházejí problémy. Vždyť je tak snadné podlehnout představě, že s naším tělem je něco špatně, když nedostojíme měřítkům sociálních médií! A pokud vzápětí přijde i posměch z okolí, musela by být ona mladá dívka velmi odolná, aby na ní takový zážitek nezanechal nepříjemné stopy…

Jak s body shamingem bojovat?

Jak už to tak bývá, i v tomhle případě těžko změníte ostatní, ale můžete zapracovat sami na sobě. Všichni se k body shamingu uchylujeme a často o tom ani nevíme. Když nám někdo ublíží, máme kolikrát tendenci kritizovat hlavně vzhled. „Vždyť vypadá jako blbec!“ Je to bezpečnější, nemusíme se příliš otvírat a stávat se zranitelnými. Jenže takový přístup přece nakonec k ničemu nevede. Co s tím?

Uvědomte si, kdo nebo co vás přesně štve. Skutečně se někomu potřebujete smát kvůli tomu, jak vypadá? Nebo vám na něm vadí spíš něco jiného? Buďte otevření a vyžadujte totéž i od svého okolí. Jinak se zacyklíte ve spirále neupřímnosti a plytkého posmívání, což se může nakonec obrátit i proti vám, když se ocitnete na druhé straně barikády. Proto byste měli na takové chování upozornit i své blízké, pokud si toho u nich všimnete.

Držte se pozitivních příkladů

A jak přesně pracovat s vlastním tělem? Zamyslete se nad někým ve svém okolí, kdo je se svou fyzickou schránkou spokojený. Leckdo se totiž skutečně dokáže radovat nad tím, co jeho tělo zvládne a jak funguje. A nepotřebuje k tomu požehnání od módních časopisů. Z takových lidí si berte příklad a zjišťujte, jak se k takhle zdravému přístupu ke svému tělu dostali. Posléze začněte i na svém těle hledat pozitiva.

Všichni máme tendenci si všímat hlavně toho špatného. Toho, co nefunguje. Ale tak to být přece nemusí. Určitě jste s řadou věcí na svém těle spokojeni nebo byste je přinejmenším neměnili. A to není málo! Od svých předností se odpíchněte, pomohou vám s přijetím či změnou těch částí vaší fyzické stránky, které za dokonalé nepovažujete. Může to znít kýčovitě, ale i tady platí, že myslet pozitivně se vyplácí.

Text: Mojmír Sedláček

Foto: bigstockphoto.com

Mohlo by tě zajímat

Nejnovější